VM 2017 Sopot

Nu har alla svenska seglare återvänt från Sopot, Polen där VM utspelade sig i år. Det var en vecka som bjöd på alla tänkbara förhållanden, ett suveränt arrangemang av klubben UKS NAVIGO och EN NY SVENSK VÄRLDSMÄSTARE!

VM inleddes på söndagen med ett träningsrace där de som vill deltar. Det var lätta vindar och många svenskar inledde med framskjutna placeringar bland annat Pontus och Harald som seglade i samma fleet. Senare på eftermiddagen var det dags att kicka igång Världsmästerskapen 2017 på riktigt. Inledningscermonin började med att ett tåg av seglare och bekanta marscherade med flaggor från respektive land genom staden Sopot och slöt upp vid den stora scenen på stadstorget. Ett flertal personer talade på scen bland annat tidigare Världsmästare Mischa Heemskerk och borgmästaren av Sopot som officiellt öppnade VM 2017.

Måndagen blev två race seglade för båda startfälten i byiga och förhållandevis starka vindar. Tisdag blev seglingarna avblåsta och uppskjutna till nästa dag p.g.a. åska och tromber ute på havet. Tyvärr blev en av hemmaseglarna träffad av blixten i masten men klarade sig lyckligtvis. Onsdag blev tre race seglade. Först avslutades kvalet med två seglingar i otroligt grov sjö och vindar mellan 8-12 m/s, i Guld kom Pontus, Harald och Alberto och i silver seglade Mikael, Lars och Göran.

Finalserien ägde rum sent samma dag i lite lugnare sjö men med starka byar och vrid. Alla svenskar slutade antingen i mitten eller bakredelen av fältet och svenska junioren Harald tvingades bryta på grund av kollision. Torsdagen bjöd på lätta vindar och nästan alla svenska seglare stormade fram i täten av respektive finalserie med sina Marströmplattformer. Med åtta race seglade och inget behov av reservdagen Lördag var det nu dags att knyta säcken under Fredagen. Frånlandsvind och skift på ca 70 grader i byarna förhindrade race så i och med det var resultatet efter gårdagens seglingar det slutgiltiga resultatet för 2017. Pontus Johnsson var snabbaste non-foiling båten och blev mästare i Classic.

Vann gjorde Steven Brewin, tvåa kom Tymoteusz Bendyk och trea Jakub Surowiec. Något värt att notera under denna vecka var den otroliga foiling Brewin gjorde på kryssen! Du hittar resultaten nedan.

Resultat

Video Dag 1
Video Dag 2
Video Dag 3
Video Dag 4
Video Dag 5

Svenska placeringar: