Pontus Johnsson 12p - Danska mästerskapen

Vi var tre svenska båtar som tog oss över till öppna Dansktmästerskapen i Hellerup, 27-28/9.
 
Jens & jag packa båtarna på fredagen eftermiddag & fick upp allt i gatlampornas sken... 
Vi kunde konstatera att vi är bra bortskämda i Borstahusen & Loftarhammar med stora ytor att ha våra kronjuveler på. I Hellerup var det en återvändsgränd, några p-rutor, asfalt och en bit sandstrand med mycket tång efter ett par dagar med hårda ostliga vindar, helt klart en utmaning.
 
Pontus, en rutinerad mästare, kom dagen efter, shoff shoff & båten var stridsklar.... det märktes under Pontus lugna yta att han var taggad till tusen.
 
I lovade västliga vindar runt 6-8 m/s blåste det upp mot 12 m/s i byarna, även om banan låg en bit från kusten så kom tryck och skift som ett hammarslag på posten, Pontus förvaltade det väl, eller vad sägs om 4 st spik.... som sagt pågen från Svarte ville markera vart skåpet skulle stå för tyske herr Thio nu när det var på vår "hemmaplan" ;).
Många av danskarna & tyskarna kör flying & wild thing medans vi svenskar körde lågt & fort samt gippa på skift & tryck.
 
Av 17st deltagare bröt 4-5st pga tekniska problem eller helt enkelt för att det blåste för mycket, till det sistnämnda tillhörde jag själv då jag inte kände att jag hade kontroll.
Andra kom in p.g.a. delaminering på foilande roder, en tredje kom in p.g.a. ett mastbrott i en styrbord/barbord situation i första seglingen vilket inte kan vara så kul när man tagit sig från Tyskland (5-6h) med lånad båt. Då kändes det rätt att bryta och ha en hel båt.
 
Efter att ha fått en varmdusch och en kvällspromenad var det dags för något gott i magen på klubbens restaurang, vid bordet bredvid satt herr Elvströms äldsta dotter, Gitte, som noterat att där allt var några svenska Marströmsbåtar farandes utanför köksfönstret, ett trevligt sammanträffande & med lyckönskningar för den kommande morgondag avslutades kvällen.
 
För övrigt var det mycket gästvänligt på Hellerup Sejlklub med fina övernattningsrum, god och väl organiserad frukost med möjlighet till lunchpacket att ta med ut på havet samt grillad korv & öl efter dagens tävlingar. 
 
På söndagen stämde DMIs prognos lite bättre och det genomfördes 6 st fina seglingar i SV 4-6 m/s.
 
Även om Jens & jag kanske inte var allt för nöjda med våra insatser, så var vi mycket överens om att vi haft en trevlig avstressande helg där tankarna helt varit fokuserade på segling..... jag var inte nöjd med min kryssfart samt storskotet gick sönder så jag missa tre seglingar på söndagen. Jens var inte nöjd med att han ej seglat aggressivare på undanvinden under lördagen samt som han upplevde det segla ner sig på undanvinden under söndagen då han var bra med upp på kryssarna....
 
Ett större intermezzo inträffade på söndagen då Bo Erharldt tror jag det var som braka rakt in i en tysk vid länsmärket, resultat barbordsför vek sig 180gr runt förstaget... ingen vacker syn.
 
Efter protestförhandlingar stod det klart att Pontus tagit revansch sen Tyskamästerskapen och nu stod överst på pallen. Regattan avslutades med Champagne sprut ala M32CUP stil & fyrfaldigt hurrande för vinnarna.
 
1) Pontus Jonsson 12p
2) Thio Keller 19p
3) Guido Schulte 33p
 
Skriven av: Per Drakensten SWE 101